L1 Nieuws | Bewoners bewaken zelf leefbaarheid in Heerlen en Maastricht

Geplaatst op
Bewonerskrachten zijn in Heerlen actief in de wijk © L1

Woningcorporatie Weller Wonen uit Heerlen zet naar voorbeeld van Servatius in Maastricht bewoners in als ogen en oren in de wijken. Mareike Thevis is zo'n 'bewonerskracht' in de Heerlense wijk Grashoek. Samen met Wendy Pekel wandelt Mareike twee tot drie keer per week een rondje langs de door de corporatie verhuurde woningen.

Meldingsmoeheid

Bij verhuurder Weller gaat het vooral om de openbare ruimte rond de woningen. "We spreken mensen aan als ze te vroeg de vuilcontainers buiten zetten en helpen ze op weg als ze vragen hebben aan de gemeente. We maken foto's van vuilnis en geven dat door aan de gemeente. Hierdoor willen we meldingsmoeheid tegengaan", vertelt Mareike.

Insteek is de buurt schoner en veiliger te maken. Een taak die in de loop van de jaren is verschoven van gemeente naar corporaties. "Het is onmogelijk dat een gemeente alles doet", zegt Mareike. "Het zijn de mensen in de wijk die de wijk maken. Wij zijn onderdeel van de leefgemeenschap, dat is de gemeente niet", zegt Rob Nelissen, bewonerskracht bij Servatius.

Kerstbomen

In Maastricht wandelen al sinds 2012 'bewonerskrachten' door wijken van corporatie Servatius. Inmiddels zijn er 80 bewoners actief in 14 wijken. Servatius begon in de wijk Heugen. Tijdens een wandeling met het team van Wijckerpoort wordt duidelijk wat een bewonerskracht ziet en doet. Er worden foto’s gemaakt van achtergelaten kerstbomen, loszittende stoeptegels en van vergeten onderstellen van afzetpalen. "Zodra ik thuis ben stuur ik die door naar de gemeente of de corporatie," zegt Nelissen.

Lekkende kraan

De bewonerskrachten van Servatius zijn ook een linking pin bij grootschalige renovatie of kleiner huishoudelijke leed zoals een lekkende kraan of een klemmende deur. “Het kan even duren voor het is opgepakt. Duurt het te lang dan spreken Servatius daar op aan,” zegt Nelissen. Alle bewonerskrachten doen het op vrijwillige basis. Veel deden al vrijwilligerswerk en vielen daardoor op. Zij zijn allemaal persoonlijk benaderd door van corporatiemedewerker.

Prestatieafspraken

Corporaties mogen zich vanaf de tweede helft van de jaren negentig inzetten voor de verbetering van de wijk. Op 30 juni 2022 is deze taak geformaliseerd in de Nationale Prestatieafspraken.

Bron: L1 Nieuws

Met dank aan de Bewonerskrachten van Wyckerpoort voor hun medewerking aan dit artikel.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Buurtfeest Bloeiend Caberg: Samen vieren en elkaar ontmoeten

Woonpunt en Servatius hebben de laatste jaren hard gewerkt in de Maastrichtse wijk Caberg. Door de renovatie van bestaande woningen en de komst van nieuwbouw, is de leefbaarheid aanzienlijk verbeterd en is de wijk klaar voor de toekomst. Woensdag 21 augustus organiseerden beide corporaties in samenwerking met de gemeente, bouwbedrijven Van Wijnen en Van Wanrooij en Trajekt een buurtfeest om de bewoners te bedanken voor de afgelopen periode en tegelijkertijd te verwelkomen in de wijk. Een gezellig buurtfeest waar oude én nieuwe bewoners elkaar ontmoeten.
Lees meer

We bouwen verder🏡

Na de komst van de 28 appartementen van Hoolhoes en de 38 appartementen aan de Askalonstraat staat het volgende project in de wijk Limmel alweer voor de deur. Samen met Laudy Bouw & Ontwikkeling en Bureau Boosten Rats zetten wij de schouders onder de realisatie van 23 middenhuur appartementen aan de Balijeweg. Dit mooie gebouw is direct zichtbaar voor iedereen die een bezoekje brengt aan Limmel. Het gebouw valt niet alleen op bij binnenkomst in de wijk, ook levensloopbestendig wonen en ontmoeten in de binnentuin staan centraal. Wij kijken er naar uit om de eerste bewoners begin 2026 te verwelkomen in hun nieuwe thuis.
Lees meer