Bewonerskrachtenteam Heugemerveld

Wij stellen aan u voor: het Bewonerskrachtenteam Heugemerveld. De leden van dit team zijn Mina Kandaie, Danny Strik, Perrino Favre, Nico Beckers, Judith Karel en Lesley de Cuba.

Zwerfvuil, te vroeg buitenzetten van GFT-bakken en restzakken. Maar ook straatverlichting die niet brandt, verkeersborden die scheef staan of soms zelfs kapot zijn. Dit waren allemaal redenen dat Perrino Favre Bewonerskracht is geworden. Hij vertelt: “Je wilt de wijk waar je in woont gezellig, veilig en netjes houden. Daarom hebben we ons als bewonerskracht aangemeld.” 

Waren jullie al bekend met ‘Bewonerskrachten’?

Mina vertelt: “Vrienden van me, die in een andere wijk wonen, zijn ook Bewonerskrachten. Ik heb aan hen gevraagd wat zij eigenlijk doen in de wijk en dat sprak mij meteen aan!” Perrino vult aan: “Ik zag mensen rondlopen in de wijk en heb bij hen geïnformeerd. Zij verwezen me naar Servatius en daar heb me als bewonerskracht aangemeld.” Het enthousiasme van Perrino werkte dan weer aanstekelijk bij Judith, waardoor zij ook besloot om Bewonerskracht te worden. 

Nico is via collega-corporatie Woonpunt erbij gekomen. Nu zult u denken: ‘Woonpunt’? En hij is Bewonerskracht bij Servatius? “Ik huur een woning van Woonpunt” vertelt Nico. “Woonpunt heeft een te klein aantal woningen in deze wijk om een eigen team op te starten. Daarom heeft Woonpunt contact opgenomen met Servatius om te kijken of we een samenwerking kunnen opzetten tussen bewoners van Woonpunt en Servatius als Bewonerskrachten in de wijk.” 

Wat is zo leuk aan het ‘Bewonerskracht’-zijn?

Perrino: “Eerst en vooral, je leert de mensen in de buurt kennen. Mensen gaan je ook herkennen en durven je dan ook iets te vragen. Daar waar we kunnen, helpen we onze buurtbewoners. Natuurlijk kunnen we niet alles zelf oplossen. Dan verwijzen we bewoners naar Servatius of maken een melding bij de Gemeente.”
Begin maart is het Bewonerskrachtenteam gestart met een inloopuur. Bewoners kunnen tijdens het inloopuur met vragen bij hen terecht in het kantoortje van Servatius aan het Raccordement. Perrino: “Tijdens het eerste inloopuur zijn er een aantal vragen door bewoners gesteld. Die hebben we doorgegeven aan Servatius en worden nu ook opgepakt. Bijvoorbeeld: een bewoner gaf aan dat hij geluidsoverlast had van de buren. Die melding hebben we doorgegeven aan Servatius en zij gaan daar nu mee aan de slag.”

Waar zijn jullie als team trots op? 

Lesley vertelt: “Rondom het Raccordement was er veel overlast van fietsen. We hebben dit samen met Servatius en de gemeente opgepakt. Zo werd er een grootschalige opruimactie georganiseerd waardoor het er nu weer netjes uitziet.”

We voelen ons verantwoordelijk voor de wijk en spreken nu ook andere bewoners aan op hun gedrag. Wat ons nu vooral opvalt is dat er veel minder zwerfvuil in de wijk ligt. Het wordt schoner in de wijk en daardoor is het er leefbaarder en veiliger geworden. 

“Samen met Danny en Lesley, doen wij ook klussen in de wijk” vertelt Nico. “Denk hierbij aan schilderwerk of  groenvoorziening bij bewoners die het zelf fysiek niet (meer) kunnen.”

“Wees een voorbeeld voor anderen.” 

Wat komt er kijken bij Leefbaarheidscontroles?

Perrino: “Ik controleer ook regelmatig het poetswerk in trappenhuizen en algemene ruimtes in verschillende complexen. Als ik daar iets constateer, dan geef ik dat door aan het poetsbedrijf. Soms zijn het kleine zaken die wel voor frustraties bij bewoners zorgen. Door de korte lijntjes met de leidinggevenden van het poetsbedrijf, kan dat nu snel opgepakt worden.”

Meer woongenot in een wijk met Bewonerskrachten

Perrino: “Wij gunnen iedere wijk in Maastricht een Bewonerskrachtenteam. Om de simpele reden dat het de wijk ten goede komt. Men let meer op elkaar. Iets wat vroeger heel normaal was, maar tegenwoordig niet meer.”

Gouden tip voor een nieuw Bewonerskrachtenteam

Voor een nieuw Bewonerskrachtenteam, heeft dit team twee gouden tips. 

  1. Loop eerst mee met Bewonerskrachten uit andere wijken om ervaring op te doen en om te zien hoe zij het aanpakken. 
  2. Wees elkaars gelijken binnen het team! Durf je mening te delen binnen het team en accepteer ook de mening van een ander. Investeren in het team, elkaar leren kennen en durven uitspreken wat er is, dat is heel belangrijk. 
Nog even leuk om te vertellen

Op 3, 4 en 5 juni 2023 wordt het 75-jarig bestaan van Heugemerveld gevierd. Een aantal leden uit dit team hebben zich ook opgegeven om te helpen bij dit feestelijk jubileum. Zo gaan ze onder andere helpen met het opbouwen en afbreken van de kraampjes. Ook op deze manier dragen ze hun steentje bij aan hun mooie wijk.