Nieuwsbericht

Welkom Over ons Actueel Nieuws

De Limburger | Samen tuinieren brengt buren bijeen

Leestijd: 3 min

BUURTTUIN
Woningstichting Servatius legt samen met buurtbewoners een gemeenschappelijk tuin aan achter de woningen aan de Herbenusstraat in Maastricht. Een project dat buren weer met elkaar in contact brengt.

DOOR RENÉ WILLEMS
MAASTRICHT

De achtertuintjes langs de brandgang staan vol onkruid. „Logisch”, moppert buurtbewoner Herman Drittij. „Die tuintjes horen bij de bovenwoningen hier aan de Herbenusstraat. In het begin werden die nog netjes onderhouden. Maar de mensen worden ouder, kunnen dat niet meer aan of hebben er geen zin meer in, en dan wordt het in zo’n binnentuintje al snel een puinhoop.”

Buurvrouw Naomie Malaihollo zijn die verwilderde achtertuintjes al jaren een doorn in het oog. Haar moestuintje ligt er pal naast. „En het is echt niet leuk om in je eigen tuintje te werken als de rest er zo bijligt”, verzucht ze. Zij heeft de stoute schoenen aangetrokken, woningcorporatie Servatius aangeschreven en voorgesteld om er een gezamenlijke buurttuin van te maken.

Versterken
Servatius heeft de handschoen meteen opgepakt. „Het initiatief past perfect in ons streven om het contact tussen buren te versterken”, zegt Youssef El Otmani, ¬adviseur sociaal beheer bij de Maastrichtse woningcorporatie. „Door samen aan het werk te gaan in zo’n tuin leren mensen elkaar wat beter kennen, waardoor ze vaak ook veel meer begrip voor elkaar krijgen.”
Vier tuintjes worden samen¬gevoegd tot één buurttuin. Bewoners hebben zelf eerste schetsen gemaakt voor de inrichting daarvan. Malaihollo heeft Anneke Rustema, die ze kent van het koor, gevraagd om die ruwe ontwerpen in elkaar te schuiven. „Het moet een tuin worden die weinig onderhoud vergt, maar waar het hele jaar door iets moois te zien is”, legt Rustema uit.
Malaihollo wil dat er in elk geval ook groentebakken in komen. Op hoogte, het liefst, zodat oudere buurtbewoners zich niet de hele tijd hoeven te bukken als ze bezig zijn met de gewassen. Drittij staat erop dat er een betegeld pleintje is waar je even kunt gaan zitten. „Met in de stenen de ster van Maastricht uitgebeeld”, zegt hij, lachend. „We zitten immers midden in de stad.”

Genieten
Elf buurtbewoners doen mee aan het project, dat inmiddels is vernoemd naar initiatiefneemster Naomie. Zij betalen elke maand een paar euro aan Servatius voor de aanschaf van plantgoed en onderhoud van de tuin. Zodra de vorst uit de grond is, wordt gestart met de inrichting. „En dan kunnen we in de zomer met z’n allen lekker genieten van een mooie tuin”, hoopt Drittij.