Servatius ontvangt Keurmerk Prettig Wonen

Publicatiedatum: 21-12-2017

Keurmerk voor betrouwbaar, veilig en kwaliteit

Op 21 december ontvangt Servatius het Keurmerk Prettig Wonen voor een studentenpand in de binnenstad van Maastricht. Het keurmerk staat voor de veiligheid, betrouwbaarheid en kwaliteit van studentenpanden.

Keurmerk voor veiligheid, betrouwbaarheid en kwaliteit
Wethouder Jongen van de gemeente Maastricht en programma Student en Stad, en Tom Kissels van Stichting Keurmerk Prettig Wonen reiken het keurmerk uit aan Gert Weenink van woningcorporatie Servatius. Het Keurmerk is sinds mei 2017 actief. In de afgelopen maanden hebben 14 studentenpanden een keurmerk ontvangen. Het 15de keurmerk wordt uitgereikt aan woningcorporatie Servatius. Dit is hun eerste Keurmerk maar als het aan de corporatie ligt zeker niet hun laatste. Servatius is voornemens al haar studentenpanden binnen twee jaar te voorzien van een keurmerk. Het keurmerk staat voor de veiligheid, betrouwbaarheid en kwaliteit van studentenpanden. Dat wordt voor iedereen zichtbaar gemaakt door een schildje met het logo van het Keurmerk Prettig Wonen aan de gevel van het pand.

Initiatief van formaat
Wat begon als een initiatief van de Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht (VVWM) is uitgegroeid tot een samenwerkingsverband van formaat. De Maastrichtse hogescholen en Universiteit, bewonerscomités, de woningcorporaties, Servatius, Maasvallei en Woonpunt, de VVWM, de gemeente Maastricht, de brandweer en politie, Student en Stad, de studenten én de Stichting Studentenhuisvesting Maastricht (SSHM) hebben bijgedragen aan de oprichting van Stichting Keurmerk Prettig Wonen die het Keurmerk Prettig Wonen verstrekt en beheert.

Kwaliteitskeurmerk
Het Keurmerk Prettig Wonen is een kwaliteitskeurmerk voor panden die, vaak aan studenten, kamergewijs worden verhuurd. Het keurmerk stelt eisen aan de panden die kamers verhuren op het vlak van:

·         Inbraak- en brandveiligheid;

·         Goed beheer en verhuur;

·         De juiste verhuurvergunningen en voldoen aan de wet- en regelgeving;

·         Herkenbaarheid en bereikbaarheid van de verhuurder.

In mei is het startschot gegeven voor de ‘proof of concept’ fase waarin tot begin 2018 een 40tal panden worden gekeurd. Na een keuring wordt een pand, wanneer dat nodig is, aangepast en opnieuw gekeurd totdat het pand voldoet aan alle (vaak bovenwettelijke) eisen die het Keurmerk stelt. De deelnemende partners evalueren in het eerste kwartaal van 2018 of het keurmerk stadsbreed kan worden uitgerold.

Waarom een Keurmerk?
Op dit moment is het voor studenten niet altijd even duidelijk wat de kwaliteit van een kamer is. Het Keurmerk maakt die kwaliteit inzichtelijk. Dit geeft huurders de geruststelling dat hun kamer legaal, veilig en betrouwbaar wordt verhuurd. Daarnaast regelt het Keurmerk dat ieder Keurmerkpand leefregels heeft, zodat de huurders weten wat van hen, maar ook van hun medebewoners, wordt verwacht. Deze leefregels dragen ook bij aan het in gesprek brengen van de student met de stad/buren.

Niet alleen de huurders maar ook de verhuurders worden ontzorgt doordat het Keurmerk hun panden deskundig en onafhankelijk keurt op brand- en inbraakveiligheid, vergunningen en correct gebruik. Ook kunnen verhuurders met een keurmerk korting krijgen op bepaalde verzekeringspremies. 

Deel deze pagina