Meer inschrijvingen dan ooit voor Onze Buurt

Publicatiedatum: 23-06-2015

maar liefst 17 inschrijvingen uit Maastricht

De wedstrijd voor wijkprojecten “Onze Buurt” heeft dit jaar 56 inschrijvingen binnen gekregen, zo’n 10% meer dan voorgaande jaren. Opmerkelijk was het hoge aantal uit Maastricht (17). Van de zes projecten die door zijn naar de volgende ronde, komen er dan ook 3 uit deze stad. Daarmee is niet gezegd dat de hoofdprijs van maximaal €50.000,- in Maastricht terecht gaat komen, want de concurrentie uit Sittard, Wanssum en Echt is groot.

Onderstaande zes projecten zijn door de jury geselecteerd om door te gaan naar de finale:

Samenspraak/Buurttheater Wittevrouwenveld –Maastricht
Het Maastrichtse Samenspraak/buurttheater Wittevrouwenveld probeert met taal-koppels en een theaterstuk de bewoners van de wijk weerbaar te maken, onderling meer contact te bieden en te laten leren over culturele verschillen.

Voeding van A-Z –Echt
Voeding van A-Z  is een maaltijdenproject dat van teelt tot het opeten gezondheid en duurzaamheid promoot voor jong en oud in Echt-Noord. 

Dorpsinfopunt – Wanssum
De dorpsraad van Wanssum heeft de finale gehaald met het Dorpsinfopunt dat niet alleen kennis gaat delen over de ingewikkelde WMO-regels, maar ook praktisch bij staat met bijvoorbeeld vervoer voor ouderen.

Fiets & Schoenenbank – Maastricht
De Fiets- en schoenenbank uit Maastricht biedt dagbesteding en integratiekansen voor laagopgeleiden door te klussen aan fietsen en die te verkopen aan studenten

Speeltuin StadBroekSittard – Sittard
Vanuit Sittard kwam de wens om van een voetbalveld dat niet meer in gebruik is door de fusies bij de sportverenigingen een speeltuin te maken voor de wijken StadBroek/BroekSittard.

Tapijntuin – Maastricht
De zesde genomineerde is de Tapijntuin, een project van Maastrichtenaren die op het terrein van de oude Tapijnkazerne aandacht vestigen op stadslandbouw.

De genomineerden zijn uitgekozen op het vermogen tot verbinden, duurzaamheid, originaliteit en vooral draagvlak. Vooral projecten die vanuit de bevolking komen en waarbij buurtbewoners zelf de kar trekken scoorden hoog bij de juryleden.

In september krijgen de plannen royaal aandacht via L1 TV, Gezien, facebook.com/onzebuurt, twitter.com/onzebuurt en de site onzebuurt.eu. Daarmee worden de projecten hopelijk het inspirerend voorbeeld voor anderen in Limburg, want volgend jaar ligt er weer een mooi startkapitaal klaar.

Achtergrond
Onze Buurt wordt dit jaar voor de vierde maal georganiseerd door de woningcorporaties die verenigd zijn in Ons Limburg, samen met het Oranje Fonds, L1 en A&C media (Gezien). Groepen mensen, clubs, wijken en dorpen bedenken met enige regelmaat projecten waarmee de omgeving leefbaarder wordt. Dat wil Onze Buurt stimuleren door elk jaar de beste plannen van Limburg in het zonnetje te zetten en het allerbeste idee te belonen met een flink startkapitaal. Het is een stimulans voor burgerparticipatie. Omdat L1 en Gezien de actie intensief volgen krijgen ook andere wijken en buurten inspiratie om de omgeving aan te pakken.

Het gaat de woningcorporaties van Ons Limburg en Oranje Fonds om het verbeteren van de sociale cohesie in de buurt.

Het geld komt niet van de huurders; het is oud geld –ooit bedoeld voor sociale opbouw- dat juist in deze schrale tijd positieve impuls kan geven in een buurt. Sinds 2010 is Ons Limburg opgenomen in het Oranje Fonds, geoormerkt in een Fonds op Naam.

Voor meer informatie over de genomineerden, de wedstrijd of Ons Limburg, neem contact op met 
Karin Hillebrand – communicatie Onze Buurt
karin.hillebrandmediamanagenl of infoonzebuurteu

www.onzebuurt.eu 

Deel deze pagina