Wateroverlast | Maaswater stijgt, verschillende gebieden in Zuid-Limburg geëvacueerd

Publicatiedatum: 15-07-2021

 

Vannacht komt een aantal gebieden in Zuid-Limburg onder water te staan. Inwoners van die gebieden moeten hun woning verlaten. De overheid en de hulpdiensten hebben opvanglocaties ingericht. Om welke gebieden het gaat, waar mensen terechtkunnen en wat ze moeten doen, staat in dit bericht en hieronder op de pagina. Meer info volgt.

Het gaat om inwoners van Heugem en Randwyck in Maastricht, om inwoners van een aantal straten in Eijsden en Laag Caestert, om inwoners van Maasband, Meers, Urmond, Berg aan de Maas.

Wat te doen

Inwoners moeten zo snel mogelijk hun woning verlaten. In de afbeeldingen bij de berichten hieronder is rood gemarkeerd om welke gebieden het precies gaat. Inwoners moeten onderdak zoeken bij familie, vrienden of bekenden buiten het rode gebied. Lukt dat niet, dan kunnen ze naar een door de gemeente ingerichte opvanglocatie. Die opvanglocaties vind je hieronder. Mensen die het gebied niet zelf kunnen verlaten of hulp nodig hebben bij de evacuatie kunnen contact opnemen met hun gemeente. De telefoonnummers vind je op de website van de desbetreffende gemeente of in 1 van onze eerdere berichten.

Waarom evacueren

We evacueren omdat we uitgaan van een waterafvoer van 3.700 m3 per seconde. Het water kan in de getroffen gebieden behoorlijk hoog komen te staan: we verwachten waterhoogtes tussen de 80 centimeter en 5 meter.

Huis verlaten?

Er is nog genoeg tijd om te vertrekken, dus geef elkaar de tijd en de ruimte. Help elkaar. Voordat je vertrekt, is het belangrijk om de volgende stappen te zetten:

  • Sluit gas en elektriciteit af. Het water kan zorgen voor brand of kortsluiting. Door het gas en elektriciteit alvast af te sluiten, voorkom je dat.
  • Draai de hoofdkraan van het water dicht.
  • Sluit je ramen en doe de deur op slot. 
  • Ken je iemand in de buurt die hulp nodig heeft met het verlaten van zijn/haar huis? Probeer diegene dan te helpen.

Waarheen: opvanglocaties per gemeente

  • Eijsden-Margraten: Cultureel Centrum, Breusterstraat 23, Eijsden
  • Maastricht voor Heugem en Randwyck: Sporthal De Heeg, Roserije 500, Maastricht
  • Stein: MFC De Grous, Heerstraat Centrum 38, Stein
  • Berg aan de Maas: MFC Berg aan de Maas, Bergerweg 1, Urmond

Bron:  Veiligheidsregio Zuid-Limburg

 

Deel deze pagina