Koken bij.... Villa Aon d'n Diek

Publicatiedatum: 21-12-2017

John Dreessen kookt in het Heugemerveld

Buiten waait de decemberwind en is het grijs en koud, maar in Villa Aon d'n Diek in het Heugemerveld branden de de kaarsjes, hangt er kleurrijke versiering op en is het aangenaam warm. In de gezellige drukte staat kok John Dreessen vrijwillig achter de potten en de pannen.

Gemeenschappelijke ruimte

Het seniorencomplex in Heugemerveld bestaat inmiddels zo'n veertien jaar. De zaal met bijbehorende keuken in het complex wordt beheerd door de bewonerscommissie. Voorzitter Ben Groenveld vertelt: "De gemeenschappelijke ruimte wordt voor een groot deel verzorgd door Servatius. Zij zorgen voor de verwarming, de schoonmaak en betalen de helft van de elektriciteitsrekening. De overige kosten worden verdeeld onder de bewoners. Uit een enquête bleek dat er vooral behoefte was aan een warme maaltijd. Maar er gebeurt nog meer in de zaal. Zo kunnen er bijzondere verjaardagen gevierd worden, wordt er op woensdagmiddag gekaart, houden we een nieuwjaarsborrel en met de feestdagen doen we ook iets speciaals."

 

Samen eten op dinsdag en vrijdag

Tweemaal per week, op dinsdag en vrijdag, wordt 's middags een warme maaltijd voor de bewoners verzorgd. John Dreessen, neef van Ben Groenveld, woont zelf niet in het complex maar bedenkt, kookt en presenteert als voormalig chefkok de maaltijden met klasse. "De maaltijden bedenken doe ik samen met de bewonerscommissie", vertelt John, "de inkoop en bereiding doe ik zelf. We willen de kosten laag houden, dus we letten goed op de prijzen. Op dinsdag maak ik steeds een stevige maaltijdsoep met daarbij een broodje hamburger, een pannenkoek of iets anders. Op vrijdag is het wat uitgebreider; dan is er een soepje vooraf, een hoofdgerecht en een dessert. Als eigen bijdrage vragen we aan de bewoners €3,50 op dinsdag en €6,00 op vrijdag. Daar kun je niet zelf voor koken! En hier is alles vers en in eigen keuken bereid."

Gezellige "oonderein"

Voorzitter Ben Groenveld geeft aan dat het meestal gezellig druk is tijdens de maaltijden. "Elke dinsdag en vrijdag zitten hier zo rond de 35 mensen. Bij bijzondere gelegenheden zoals Kerst of Pasen kan dit oplopen tot zo'n 65 personen! We beginnen rond half één met eten, al zijn wij vaak al vanaf een uur of tien in de weer. Na het eten blijven veel mensen nog gezellig kaarten, vertellen en koffie drinken. Rond half zes ruimen we weer op. We kennen elke bewoner hier. Zijn er bewoners niet mobiel, dan brengen we de maaltijd als ze dat willen in hun appartement. John weet precies wie zich aan een dieet moet houden en wie er veel of juist weinig vermicelli in de soep wil. De gemiddelde leeftijd is hier rond de tachtig jaar. Veel mensen zouden elke dag wel hier willen komen eten, maar dat is met dit kleine clubje vrijwilligers niet te doen."

Lekker gevarieerd eten

De kleine bijdrage die aan de bewoners wordt gevraagd is voldoende om de kosten te dekken. De commissie van Villa Aon d'n Diek krijgt geen subsidie, benadrukt Ben Groenveld. "Wel worden we af en toe een beetje gesponsord uit eigen kring. Zo was een bewoner vroeger bakker, hij vindt het leuk om af en toe voor ons te bakken. Een aantal kennissen werken bij Mora, bij de Sligro kennen ze ons ook. Mijn kleindochter staat met een oliebollenkraam op het Vrijthof, zij neemt in december wel eens oliebollen mee." Wat is nu het lievelingsgerecht van de bewoners van Aon d'n Diek? John Dreessen hoeft niet lang te twijfelen: "Dat is pizza! Ik heb vroeger veel in Italiaanse restaurants gewerkt, en nog een tijdje mijn eigen zaak gehad. Pizza is mijn specialiteit, en dat proef je!" 

 

Foto: Remy Frints

Deel deze pagina