Geef inbrekers geen kans!

Publicatiedatum: 21-12-2017

Raam dicht, licht aan, deur op slot

In deze koude en donkere maanden is het binnen goed vertoeven. Dat is het inbrekersgilde met u eens; zij slaan ook het liefst binnenshuis hun slag. Voor deze insluipers is het winterseizoen het topseizoen. Ze blijven liever onzichtbaar en zijn meestal heel snel ook weer weg, zo worden inbrekers niet vaak op heterdaad betrapt. Probeer daarom een inbraak te voorkomen door het hen zo lastig mogelijk te maken om uw woning binnen te komen. Wijkagent Patrice Satijn (Heugem, Heugemerveld en Randwyck) geeft tips uit de praktijk.

Maak het zo lastig mogelijk
"De wat grotere, bekende maatregelen zoals het plaatsen van rolluiken en goed hang- en sluitwerk (en dit ook gebruiken!) zijn sowieso goed. Zorg voor verlichting buiten, zeker in de donkere maanden. In combinatie met een bewegingsmelder gaat de verlichting branden als er buiten beweging is. Dit werkt afschrikwekkend voor kwaadwillenden. Een alarminstallatie, er zijn er verschillende op de markt, is ook een aanrader. Het is daarbij wel handig als een vriend of bekende in bezit is van een huissleutel als u zelf op vakantie bent. Sluit brandgangen goed af en maak gebruik van de materialen die de woningcorporaties daar installeren voor uw veiligheid."

Gelegenheid maakt de dief
Het grootste deel van de inbraken betreft echter geen voorbedachte rade, maar wordt gepleegd door gelegenheidsdieven. "Ze lopen langs en zien bijvoorbeeld een raam open staan," vertelt Patrice, "of ze zien een woning waar 's avonds de gordijnen open hangen en er geen enkele verlichting binnen aan is. Een raam open laten staan op de bovenverdieping lijkt risicoloos, maar als er bijvoorbeeld een GFT-bak of een hoog speeltoestel onder staat, dan hebben inbrekers deze hindernis binnen enkele seconden genomen. Denk niet te snel dat een opening te klein is... inbrekers zijn soms ware Houdini's. Mocht een kwaadwillende zien dat u vertrekt zonder de deur af te sluiten, dan vormt dit ook een gelegenheid. Een dichtgetrokken, maar onafgesloten deur is met bijvoorbeeld een haak door de brievenbus binnen enkele seconden open te krijgen. De nieuwe campagne van de Rijksoverheid, "raam dicht, licht aan, deur op slot" speelt hierop in."

Vakantietijd
Als bewoners voor langere tijd afwezig zijn, zoals meestal met vakanties, dan zijn er nog preventieve maatregelen mogelijk. "Laat uw woning er ogenschijnlijk bewoond uitzien," legt Patrice uit, "de post kan beter niet zichtbaar opgestapeld worden, laat wat tijdschriften, de afstandsbediening en een leeg koffiekopje op tafel staan en hang zeker geen briefje aan de deur dat u weg bent. Posten op social media dat u de dag erna voor twee weken op wintersport vertrekt is bijna een uitnodiging. Zeker niet doen dus! Meld het wel aan uw buren als u met vakantie gaat. Zij zijn dan alerter op geluiden en beweging vanuit uw woning. Misschien vindt u een buurman of -vrouw bereid om de gordijnen af en toe open en dicht te doen om aanwezigheid te suggereren."

Witte-voetjesproject
Om mensen te confronteren met hun soms gebrekkige inbraakpreventie is er het witte-voetjesproject. "We gaan dan met een groep agenten een wijk in," vertelt Patrice, "en kijken naar mogelijke risico's. Staan er deuren of ramen open, zijn er klimmogelijkheden? Daar leggen we dan witte voetjes neer. Soms kunnen we zo doorlopen naar een huiskamer. Dat is voor de bewoners dan wel even schrikken, ja. Maar zo is het wel meteen helder waar de zwakke plekken op inbraakpreventiegebied liggen."

Contact
Heeft u vragen voor de politie? U kunt bellen met het algemene nummer 0900-8844, dan wordt u doorverbonden. Contact via internet kan ook: vul uw postcode in op www.politie.nl, dan kunt u een bericht sturen naar uw wijkagent.

 

Deel deze pagina