Fijner wonen aan de Blauwe Loper

Publicatiedatum: 21-01-2019

Start renovatie 102 woningen

Servatius start op 21 januari met de renovatie van 102 eengezinswoningen aan de Gerard van Wermweg en omgeving. Het opknappen van deze karakteristieke woningen vormt het startsein voor de ontwikkelingen die de komende jaren plaatsvinden in Blauwdorp en Mariaberg. Het plan is het woongenot in de buurt te verhogen door het renoveren van woningen, nieuwbouw, meer ruimte voor groen en voor fietsers en voetgangers. In de uitwerking van het plan is er ook aandacht voor de sociale activiteiten in de buurt. De bewoners kunnen bijvoorbeeld meepraten over de nieuwe invullingen in de buurt. In deze aanpak werken Servatius en gemeente Maastricht nauw met elkaar samen. De provincie Limburg maakt deze aanpak mede mogelijk.

Verbonden met elkaar en met de stad
Servatius wil de komende jaren de woningen verbeteren en verduurzamen. Een deel van de woningen wordt gesloopt en maakt plaats voor nieuwe, levensloopbestendige appartementen. In de periode 2019-2023 worden 232 woningen duurzaam gerenoveerd, 138 woningen afgebroken en 123 woningen teruggebouwd. De renovatie van de eerste 102 woningen geldt als startschot voor het project.

Het project krijgt de naam de Blauwe Loper en dat staat voor een goede nieuwe fiets- en wandelverbinding tussen de buurten onderling en tussen de buurten en de binnenstad. Langs de Blauwe Loper ontstaat er ruimte voor meer groen en ontmoeting. Er wordt een nieuw buurtpark aangelegd voor de bewoners. De plannen voor de inrichting van dat park worden samen met de bewoners ingevuld.

Energiezuiniger, veiliger en comfortabeler
De 102 woningen worden energiezuiniger, veiliger en comfortabeler. De woningen krijgen na de renovatie energielabel A en maken hiermee een labelsprong van F naar A. De woningen worden brandveiliger en voldoen na renovatie aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Door isolatie en ventilatie krijgen de bewoners ook meer comfort in de woning.

De kosten voor deze renovatie bedragen circa 65.000 euro per woning. De uitvoering van de renovatie loopt tot de zomer 2019 en is in handen van aannemer Coen Hagendoorn bouwgroep. De nieuwbouwwoningen zijn een aanvulling op de bestaande types woningen in de wijk. Voor een groot deel worden er betaalbare levensloopbestendige appartementen bijgebouwd in de sociale huursector.

Herhuisvesting
Momenteel helpt Servatius de bewoners uit de eerste sloopfase (100 woningen, start sloop 2020) aan herhuisvesting. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de bewoners. Mochten bewoners straks willen terugkeren naar de nieuwbouw dan hebben zij voorrang.

Inloopbijeenkomst
Op 24 januari is er van 17:00-21:00 uur een inloopbijeenkomst voor de buurt in het buurtcentrum Mariaberg, Anjelierenstraat 35.

Meer lezen? 
Lees ook het artikel Blauwdorp mag nog trotser worden! 

 

 

Deel deze pagina