Energie-dak 64 woningen Balije en Populierweg

Publicatiedatum: 18-07-2016

Servatius voert innovatief energiebesparings- en onderhoudsproject uit

In opdracht van woningcorporatie Servatius voert aannemersbedrijf Jongen Landgraaf momenteel  onderhoud en energiebesparende maatregelen uit bij 64 sociale huurwoningen in de Maastrichtse wijk Limmel. Hierbij plaatsen zij een Energie-dak waardoor bewoners hun eigen energie kunnen opwekken. Uniek is het feit dat de zonnepanelen over het gehele dak liggen, dat dit plaatsvindt bij bestaande bouw en dat er geen dakpannen meer nodig zijn. Vernieuwend voor Zuid-Limburg.

Zonnepanelen: dak van de toekomst

Bij veel projecten met zonnepanelen blijven dakpannen liggen. Bij dit innovatieve project is dat echter anders. Het complete dak is vernieuwd en aan beide zijden (voor en achterzijde) voorzien van zonnepanelen.

Energiebesparing voor nu en later

Het doel van woningcorporatie Servatius is om een groot aantal sociale huurwoningen te verduurzamen en te verbeteren. Hierbij wordt met name aandacht besteed aan energiebesparing, wooncomfort en veiligheid. Op deze manier kunnen de bewoners nu én in de toekomst op een betaalbare en comfortabele manier blijven genieten van hun thuis. 
 

Project

Aan de Balijeweg en Populierweg in Maastricht wordt dat mede bereikt door de woning te voorzien van een nieuwe warme ‘jas’ (isolatie) en ‘muts’ (Energie-dak met ingebouwde zonnepanelen). De woning verbruikt hierdoor niet alleen minder energie, maar wekt ook haar eigen energie op. Servatius vraagt een bijdrage (huurverhoging) van de bewoners om zo de investering gedeeltelijk te compenseren. Bewoners verdienen dit grotendeels terug omdat zij vanwege de energiebesparing aanzienlijk lagere maandelijkse woonlasten hebben.

Nog niet eerder werd dit kant-en-klaar te monteren dak geplaatst bij bestaande bouw in Zuid-Limburg. Aannemersbedrijf Jongen Landgraaf heeft het Energie-dak zelf ontwikkeld en past dit succesvol toe binnen het nationale renovatietraject de ‘Stroomversnelling’.  

Procesbegeleiding

Een renovatie is voor bewoners een spannend en ingrijpend proces. Voorafgaand aan de start hebben diverse informatieavonden en persoonlijke gesprekken met de bewoners plaatsgevonden om iedereen zo goed mogelijk te informeren en voor te bereiden op de renovatie. Ook is aan de hand van een modelwoning een voorproefje gegeven van wat zij konden verwachten. Persoonlijke aandacht en het rekening houden met elke individuele situatie waren essentieel voor het verloop van dit project.

Eind juli worden de eerste 32 woningen (fase 1) opgeleverd. Bij dit project vond naast het toepassen van zonnepanelen en na-isoleren ook het groot onderhoud aan de woningen plaats.

Deel deze pagina