Bouwen aan Blauwdorp

Publicatiedatum: 12-09-2017

Gemeente en Servatius aan de slag in Mariaberg

Servatius en gemeente Maastricht gaan samen aan de slag in Mariaberg. Dit betekent dat we starten met de Blauwe Loper en de aanpak van de woningen in Blauwdorp. Tijdens informatie-bijeenkomsten zijn de bewoners hierover geïnformeerd. 

Informatie-bijeenkomsten
Op 5, 7 en 12 september hebben Servatius en de gemeente Maastricht in het buurtcentrum Mariaberg bewoners geïnformeerd die wonen in het gebied tussen de Mr. Ulrichweg, Proosdijweg, Gildenweg en de Ruttensingel. In dit zogenaamde ‘zoekgebied’, keken we de afgelopen jaren naar welke woningen gerenoveerd of gesloopt moesten worden. Dit is nu bekend. 100 vooroorlogse verouderde woningen worden gesloopt en 45 gerenoveerd. Ook wordt in het gebied de Blauwe Loper aangelegd. En de komende jaren volgen meer renovaties. Voor deze plannen in Blauwdorp wordt samengewerkt met de gemeente en de provincie.

Sloop
Een deel van de woningen wordt gesloopt om ruimte te maken voor:

- de Blauwe Loper: een verkeersverbinding voor voetgangers en fietsers, die de wijk onderling én met de binnenstad verbindt.
- nieuwe woningen waar een tekort aan is (zoals betaalbare gelijkvloerse woningen met lift voor senioren) en duurzame woningen.
- groen en ontmoeten  in het dicht bebouwde Blauwdorp.

Renovatie 
45 woningen in het ‘zoekgebied’ worden duurzaam gerenoveerd. Dat betekent dat de woningen na renovatie weer zo’n 30 jaar mee kunnen. De woningen worden energiezuiniger, veiliger en comfortabeler gemaakt.
Niet alleen woningen uit ‘het zoekgebied’ van Blauwdorp worden duurzaam gerenoveerd. Ook andere vooroorlogse woningen van Servatius in Blauwdorp worden opgeknapt. Uiteraard niet allemaal tegelijk. Dat gaat de komende jaren in fases gebeuren.  Deze bewoners worden per fase tijdig geïnformeerd. 

Blauwdorp
De plannen maken de buurt klaar voor de toekomst. Naast de fysieke plannen is er ook aandacht voor de leefbaarheid.  Het gaat dan om het realiseren van meer groen, meer ruimte en verbinding en daardoor ook meer kans op ontmoeting, verbetering van de sociale veiligheid en het vergroten van participatie. Deze doelen zijn de pijlers van de aanpak. De totaalaanpak wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie.

Lees meer
> Nieuwsbrief bewoners 
> Thuis in Maastricht 

Deel deze pagina