Bomenkap zieke esdoorns bos Bethanie

Publicatiedatum: 14-05-2019

 

 

Vanaf woensdag 15 mei kapt Algemene Bomendienst Limburg BV circa 40 esdoorns in bos Bethanie die besmet zijn met de schimmel Cryptostroma corticale. Bos Bethanie is het bosperceel dat gelegen is tussen de wijken Heer en Vroendaal, grenzend aan Klooster Opveld. Servatius is eigenaar van dit perceel. In overleg met Gemeente Maastricht is een noodkapvergunning verstrekt voor het verwijderen van de circa 40 aangetaste esdoorn. Het bosperceel wordt tijdens deze werkzaamheden afgezet voor gebruik.

Roetschorsziekte
De roetschorsziekte, die door de schimmel Cryptostroma corticale wordt veroorzaakt, is dodelijk voor esdoorns. De sporen van de schimmel kunnen na besmetting via wondjes of takeinden bij verzwakte bomen binnendringen in vaatweefsels, houtvaten en zeefvaten, en het cambium. Een aangetaste esdoorn verzwakt en sterft. Onder de bast vormt de schimmel een bruinzwarte sporenmassa. Nadat de bast loslaat, komen de sporen vrij. Je ziet bruinzwarte vlekken op de stam.

De sporen kunnen via mond en ogen binnendringen tijdens het kappen van bomen die besmet zijn. Wanneer de sporen in de longen komen, kunnen ze pneumonitis (ontsteking van longblaasjes) veroorzaken. Boomverzorgers, die veel met dood hout in aanraking komen, lopen risico. Wanneer ze werken met besmet hout, is het belangrijk dat ze ogen en luchtwegen afschermen, bijvoorbeeld door volgelaatmaskers te gebruiken.

Bescherming
De boomverzorgers die de werkzaamheden uitvoeren dragen beschermende kleding en mondkapjes. De gekapte bomen worden niet verkleind met behulp van houtversnipperaars om verspreiding van de sporen te voorkomen Ze worden in containers uit het gebied gebracht en verbrand.

Communicatie
De omwonenden zijn per brief geïnformeerd.
 

 

 

 

 

Deel deze pagina