Goed voorbereid een (huur)huis kopen

Hypotheekrenteaftrek

Als u een huis koopt, heeft u een hypotheek nodig. Daarvoor betaalt u maandelijks rente aan de bank. Een deel van die rente krijgt u terug van de Belastingdienst.

Hoe financiert u een verbouwing?

Een verbouwing kunt u op vele manieren financieren. U kunt een tweede hypotheek nemen, of een aparte lening afsluiten. Of u spreekt uw spaargeld aan. Op de website van Vereniging Eigen Huis leest u meer over waar u allemaal rekening mee moet houden en welke mogelijkheden er zijn.

Zelf klussen is altijd het voordeligst. Kiest u liever voor uitbesteden aan een aannemer? Vraag dan bij meerdere aannemers een offerte aan. Onderhandel over de prijs, zodat u zeker bent van de scherpste prijs. Check of de aannemer het BouwGarant keurmerk heeft. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.

Let op: in sommige situaties kunt u zelfs subsidie krijgen voor een verbouwing.

Wanneer is rente aftrekbaar?

Rente op een (hypotheek)lening is alleen aftrekbaar wanneer u kunt aantonen dat het geleende geld rechtstreeks is gebruikt voor de verbouwing of aankoop van een eigen woning. U moet dus de rekeningen laten zien.

Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is de belasting die in Nederland wordt geheven bij het kopen van een huis. Het kabinet heeft de overdrachtsbelasting vanaf 15 juni 2011 verlaagd van 6 procent naar 2 procent.

Vragen?

Heeft u vragen over het kopen van uw huurwoning of de mogelijkheden die er voor u zijn? Kijk op de website van JeThuisHuis of stuur de verkoopmakelaars van JeThuisHuis een mail via infojethuishuisnl of bel naar (043) 32 84 355.