Huren in een VvE complex

In sommige complexen waar Servatius appartementen verhuurt, bestaat een deel van de appartementen uit koopappartementen. De eigenaren van deze gekochte appartementen zijn verenigd in een Vereniging van Eigenaren (VvE). Ook Servatius maakt als eigenaar onderdeel uit van de VvE. In dergelijke complexen beslist Servatius dus niet meer alleen, maar samen met de overige eigenaren binnen de VvE over zaken als onderhoud, leefregels en beheer. Wat is in zo'n huur- en koopcomplex voor huurders anders dan in volledige huurcomplexen?

Algemene Ledenvergadering

De VvE-leden, oftewel de eigenaren van een koopappartement in het complex, worden jaarlijks uitgenodigd voor de Algemene Ledenvergadering. Servatius heeft hier, als eigenaar van de in haar bezit zijnde huurappartementen, ook een stem in. Hoe groter het aandeel van huurappartementen binnen het complex, des te zwaarder de stem van Servatius.

Servatius vertegenwoordigt in deze vergadering dus haar huurders en de huurwoningen.

Beheer en onderhoud

Alle VvE-leden betalen maandelijks een VvE-bijdrage. Hiervan wordt o.a. het casco (dak, schilderwerk), de algemene ruimtes (hal, trappenhuis) en de installaties (standleidingen, rioleringen) onderhouden. In de Algemene Ledenvergadering wordt besloten welke uitgaven er in het kader van het onderhoud in de komende jaren gedaan worden.

De VvE-beheerder let er o.a. op dat de besluiten van de VvE daadwerkelijk worden uitgevoerd. Servatius heeft hier een aparte dienstverlening, genaamd VvE-diensten voor. Voor huurders blijft er per complex daarnaast een eerste aanspreekpunt van Servatius. Deze persoon onderhoudt de contacten met de afdeling VvE-diensten.

Reparatieverzoeken en schoonmaak

Huurders met reparatieverzoeken voor de woning en de algemene ruimten kunnen zoals gewoonlijk terecht bij Servatius. De schoonmaak van de algemene ruimtes wordt geregeld door de VvE, meestal gecontroleerd door een commissie. Het aanspreekpunt voor huurders met klachten of ideeën hierover is de complexbeheerder van Servatius. Ook de complexbeheerder onderhoudt contact met de afdeling VvE-diensten.

Servicekosten

Om de algemene kosten te dekken betalen alle appartementeigenaren een bijdrage aan de VvE. Per complex kunnen deze algemene kosten verschillen, maar meestal zijn dit schoonmaakkosten, kosten voor de glazenwasser, het onderhoud van groen etc. Huurders betalen geen directe bijdrage aan de VvE maar voldoen hun deel, via het betalen van een maandelijkse voorschot in de servicekosten, aan Servatius. De hoogte van dit voorschot kan per complex variëren. Jaarlijks vindt er een verrekening plaats van het, door de huurder betaalde, servicekostenvoorschot (servicekostenafrekening).

Gerelateerde items

Reparatieverzoek indienen
Servicekosten